2014. június 9.

YO/EC-349 Nagy-Somlyó

Pünkösd előtti napon, a Nagy-Somlyó és a Kis-Somlyó közötti nyeregben, több-százezer hívő, mi lehet az? Természetesen a csíksomlyói búcsú, amibe most azért annyira nem mennék bele, viszont pünkösd másnapján ugyanolyan szabadnap viszont sokkal nyugisabb a helyzet és kiváló alkalom a Nagy-Somlyó aktiválására.
A csúcs a maga 1033m-ével messziről kivehetően magasodik Csíkszereda felé, hívogatva az embert egy kis rádiózásra.

A túrát a legcélszerűbb a csíksomlyói templom előtti parkolóban kezdeni, fel lehet ugyan menni autóval is a nyeregbe, de az azért mégsem olyan szép. A nyeregig a rengeteg kitaposott út (főleg a búcsú után) közül választhatunk, nekem persze mint világ lustájának a legkényemelmesebb kerülő jön be egészen a nyeregig. A nyereg előtt letér róle egy piros pont jelzés ami szintén a csúcsra megy, de jó nagy kerülővel, gyakorlatilag átmegy a hegy háta mögé, na az viszont már sok.

Úgyhogy fel a nyeregbe, ahogy sokan mások is, meg lehet csodálni a kápolnát:


aztán onnan toronyiránt neki a csúcsnak. Ez az út is jól ki van taposva végig széles ösvény visz majdnem egyenesen felfelé, persze azért az emberből kiveszi egy cseppet a szuszt, mert azért szintkülönbség van elég.

Fenn a csúcson egy hatalmas kilátó-torony fogad, amire a ráakasztott tábla szerint tilos felmászni, de egyébként is elég durva érzés azért. Meg persze utoljára úgy volt megtákolva, hogy én már a szupervékony alakommal nemigen férek át az utolsó fellépőn. Na de ez van.
Rádiózni viszont elég körülményes, mert ugyan a kilátó az jól kilóg az erdőből, de az alja biza nagyon be van nőve, és hatalmas csihány-bozótok terülnek el körülötte. Szerencsére azért az ösvény környékén van annyi hely, hogy egy antennát kihúzzunk és kényelmesen rádiózgassunk, csak épp ügyelni kell a látogatókra, nehogy belefussanak az antennába.

Sajnos jó szokásom szerint úgy belemerültem a rádiózásba, illetve amikor az idő hirtelen rosszra fordult (ez utóbbi vajon miért nem lep meg) a bontásba és seprésbe lefelé, hogy megint elfelejtettem csúcsfotókat készíteni. De legalább itt van az útvonal fel a csúcsig (sötétzölddel van az általam bejárt útvonal a parkolótól a csúcsig, pirossal még látható a jelzett ösvény is, illetve a nyeregig tartó megannyi ösvény is fel van tüntetve a térképen):


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése